Warmtepomp

—Under Construction–

In 2017 is Plant2act  begonnen met advies voor installatie warmtepompen en warmtepompboilers. Ik praat ook uit eigen ervaring omdat ik zelf ben toen ben begonnen met een hybride warmtepomp voor verwarming en een warmtepompboiler voor warmwater.

Het mooist zou zijn om in een keer overgaan naar all-electric (gasloos). Helaas zijn de kosten daarvan meestal erg hoog (€ 10.000 of meer). De installatie van een hybride installatie is, zeker als het gecombineerd wordt met vervanging CV-ketel, goed te doen.

Eigen ervaring Hybride

Mijn eigen ervaring is dat er 80% of meer gas kan worden. bespaard. Wel van belang is dat er met lage temperatuur kan worden gestookt (30-35 graden aanvoer). Een standaard ingestelde CV-ketel staat meestal op 80 graden aanvoer ingesteld. U kunt testen of uw huis warm blijft door deze winter de CV-ketel een op 40 graden aanvoer te (laten) zetten.

Hybride  zal in het algemeen al goed werken indien:

  • de isolatie van het huis minimaal matig is (bouwjaar  1975-1991).
  • er (deels) vloerverwarming is of ruim bemeten radiatoren (eventueel boosten met fans) .

In mijn situatie, een huis uit 1989, heb ik deels vloerverwarming en heb ik de radiatoren vervangen door Jaga convertors met fans. De aanschaf van de hybride warmtepomp (toenmalig “Elga” van Techneco, nu “Elga Ace” geheten en door Remeha overgenomen) bedroeg netto €2700 (€4500 inclusief installatie minus  €1800 subsidie).

In het stookseizoen 2019-2020 bedroeg de besparing aan gas ca 88%  (2000m3->200m3). Wat betreft geld is dit een besparing ca € 530. Dus, naast flinke bijdrage aan milieu, een TVT van ca 5 jaar.

De besparing is mede afhankelijk van het gemiddelde gasverbruik in uw huis:

oorspronkelijk       Hybride          extra        besparing   TVT
verbruik gas                                      kWh           € 0,85 m3
(SCOP=4)  € 0,25 kWh

3000 m3                   360 m3            5880         € 780            3,5 jaar
2000 m3                   240 m3            3872         € 530            5 jaar
1500 m3                   180 m3            2904         € 400            7 jaar
1000 m3                   120 m3            1800         € 300            9 jaar

Uitleg: Een goede (hybride) warmtepomp haalt een jaarefficiency (SCOP) van >= 4. In een m3 gas zit 8,8 kWh thermische energie.  Het verbruik van de (hybride) warmtepomp is dan:
bespaarde M3 * 8,8  / 4.

all electric

All Electric zal al goed kunnen in woningen van na 1991, zeker als er vloerverwarming aanwezig is en er al elektrisch wordt gekookt. De Investering zal ca € 10.000 (incl subsidie) of meer bedragen, maar het bijkomende voordeel is dat de gasaansluiting kan worden opgezegd en dat er geen nieuw CV-ketel hoeft te worden geïnvesteerd. Dit levert een eenmalige besparing van €1500 op en een extra besparing van ca € 350 per jaar omdat er geen kosten voor vastrecht en netwerkbeheer  en geen onderhoudskosten voor de CV-ketel meer meer zijn.

Conclusie

Gezien de huidige structuur van de gas en elektriciteitstarieven is de terugverdientijd bij een gemiddeld gasverbruik van 1500m3 per jaar ongeveer 7 jaar bij hybride en 9 jaar (op het moment  dat ook de CV-ketel vervangen zou moeten worden) voor all-electric. Hopelijk zal in het nieuwe  klimaatakkoord de elektriciteitsprijzen flink dalen  en omdat tegelijkertijd  de gasprijzen zullen worden verhoogd brengt dit de terugverdientijd flink terug .

Daarnaast moet de opmerking worden gemaakt dat we toch van gas af moeten in de toekomst en zeker dat goed isoleren loont.

Stappenplan

Omdat voor veel mensen de directe overstap naar all-electric  financieel en praktisch niet in een keer mogelijk is kan 5-7 jarig stappenplan als volgt zijn:

  1. Indien vloerverwarming aanwezig is kan een hybride warmtepomp de 1e stap zijn. De CV-ketel blijft dan voor de snelle opwarming zorgen en de warmtepomp voor het op temperatuur houden. In de maanden april t/m oktober kan de warmtepomp het meestal alleen af. De CV- ketel blijft het warme water leveren voor douche en bad. Op jaarbasis kan de besparing op gas oplopen tot 50 – 70% .
  2. De 2e stap (of 1e stap als er geen vloerverwarming aanwezig is) is  de plaatradiatoren te vervangen door convector radiatoren met boosters. Deze stap maakt de overstap naar all-electric makkelijker en  zorgt ervoor dat de warmtepomp  een groter deel van het gasverbruik bespaart en ook het comfort verhoogt. Daarnaast zorgt deze stap voor een kleinere benodigde capaciteit van de warmtepomp. Deze stap zou bij alleen een CV-ketel ook al zorgen voor een forse gasbesparing.
  3. De 3e stap is overgaan op elektrisch koken (inductie). Deze stap  noodzakelijk om gasloos te worden.
  4. Gedurende alle stappen is belangrijk om de isolatie van het huis te verbeteren. Voordelen hiervan zijn meer comfort, minder stookkosten en uiteindelijk een een kleinere warmtepomp.
  5.  De laatste stap is het overgaan naar all-electric, het wegdoen van de CV ketel en het afsluiten van het gas. Dit bespaart ook ook de vaste en leveringskosten gas en de kosten voor onderhoud CV-ketel. Dit is ongeveer een extra voordeel van € 350 op jaarbasis.

Ad 5: Een snelle vuistregel om te bepalen wat u voor uw huidige woning aan capaciteit voor een warmtepomp zou moeten hebben is: “huidige gebruik m3 gas” * 8,8 /1650. Dus bv bij verbruik 2000 m3 gas  is de benodigde capaciteit warmtepomp ongeveer 11 KW. Deze capaciteit zorgt ervoor dat dat bij -10 graden uw woning nog warm gehouden kan worden. Een andere vuistegel is dat het extra  elektriciteitsverbruik van de warmtepomp 2* het gasverbruik is. Dus in dit geval ca 4000 KWH op jaarbasis (SCOP = 4,4).  Het isoleren, plaatsen van vloerverwarming en convector radiatoren met boosters kan uiteindelijk zorgen voor een lager benodigde capaciteit. Het plaatsen van zonnepanelen is een optie voor een goedkopere stroomrekening.