Warmtepomp

n 2017 is Plant2act  begonnen met advies in installatie warmtepompen en warmtepompboilers. Voor installatie worden (eventueel) vakkundige partners ingeschakeld.

Het mooist zou zijn in een keer overgaan naar all-electric (gasloos). Helaas zijn de kosten daarvan meestal erg hoog (€ 20.000 of meer).

Gezien de huidige structuur van gas en elektriciteitstarieven is de terugverdientijd erg lang. Hopelijk zal in het nieuwe (binnenlandse) klimaatakkoord de elektriciteitsprijzen flink dalen rond €0,07 per KWH. Omdat tegelijkertijd  de gasprijzen zullen worden verhoogd met € 0,20 brengt dit de terugverdientijd terug naar een acceptabel aantal jaren. Maar helaas is dat nog afwachten.

Omdat voor veel mensen de directe overstap naar all-electric  financieel en praktisch niet in een keer mogelijk is kan 5-7 jarig stappenplan als volgt zijn:

  1. Indien vloerverwarming aanwezig is kan een hybride warmtepomp de 1e stap zijn. De CV-ketel blijft dan voor de snelle opwarming zorgen en de warmtepomp voor het op temperatuur houden. In de maanden april t/m oktober kan de warmtepomp het meestal alleen af. De CV- ketel blijft het warme water leveren voor douche en bad. Op jaarbasis kan de besparing op gas oplopen tot 50 – 70% . Meestal zal er ook een besparing van kosten zijn tussen € 250 en €400 . De kosten incl installatie bedragen ca €3000-€ 6000. De subsidie op hybride systemen is ca € 1600-€ 2300. De terugverdientijd is dan ongeveer 7 jaar.
  2. De 2e stap (of 1e stap als er geen vloerverwarming aanwezig is) is  de plaatradiatoren te vervangen door Jaga convector radiatoren. Deze stap maakt de overstap naar all-electric makkelijker en  zorgt ervoor dat de warmtepomp  een groter deel van het gasverbruik bespaart en ook het comfort verhoogt. Daarnaast zorgt deze stap voor een kleinere benodigde capaciteit van de warmtepomp. Deze stap zou bij alleen een CV-ketel ook al zorgen voor een forse gasbesparing.
  3. De 3e stap is het installeren van een zelfstandige warmtepompboiler voor de warmwatervoorziening. Gezien de kosten van een warmtepompboiler van ca € 1500 – € 2000 en de huidige subsidie regeling van ca € 1250 is dit op dit moment erg aantrekkelijk. Een echte terugverdientijd is er niet. Een CV-ketel is nu eenmaal efficiënt in het maken van (veel)warmwater. Deze stap is echter wel noodzakelijk om gasloos te worden.
  4. De 4e stap is overgaan op elektrisch koken (inductie). Ook hier is er geen terugverdientijd en is deze stap  noodzakelijk om gasloos te worden.
  5. Gedurende alle stappen is belangrijk om de isolatie van het huis te verbeteren. Voordelen hiervan zijn meer comfort, minder stookkosten en uiteindelijk een een kleinere warmtepomp.
  6.  De laatste stap is het overgaan naar all-electric, het wegdoen van de CV ketel en het afsluiten van het gas. Dit bespaart ook ook de vaste en leveringskosten gas. Dit is ongeveer een extra voordeel van € 240 op jaarbasis.

ad 1 en 6) een snelle vuistregel om te bepalen wat u voor uw huidige woning aan capaciteit voor een warmtepomp zou moeten hebben is: “huidige gebruik m3 gas” * 8,8 /1650. Dus bv bij verbruik 2000 m3 gas (excl warmwater) is de benodigde capaciteit warmtepomp ongeveer 11 KW. Deze capaciteit zorgt ervoor dat dat bij -10 graden uw woning nog warm gehouden kan worden. Een andere vuistegel is dat het extra  elektriciteitsverbruik van de warmtepomp 2* het gasverbuik is. Dus in dit geval ca 4000 KWH op jaarbasis.  Het isoleren, plaatsen van vloerverwarming en Jaga convector radiatoren kan uiteindelijk zorgen voor een lager benodige capaciteit. Het plaatsen van zonnepanelen is een optie voor een goedkopere stroomrekening.

ad 1) een veel gebruikte hybride oplossing is bv de ELGA van Techneco (5KW) . Deze  heeft minder capaciteit nodig omdat de ketel nog kan bijspringen. Subsidie rond € 1600.  Voordeel van deze stap is dat u toch meer dan 50% gas bespaart, een aanzet tot gasloos levert en een kosten besparing van € 250-€ 400 op jaarbasis.


ad 3) Op dit moment is de een van de meest voordelige oplossingen een Atlantic Explorer 3 200 of 270 Liter boiler. Deze kost €1400 – €2000. De subsidie bedraag € 1250.